Menu

Verlichting Aan De Voorkant Van Je Huis

Als het gaat om de stoep aan de voorkant van je huis, wil je voldoende licht hebben om je veilig te kunnen bewegen. Je moet moeiteloos op de oprit kunnen lopen, je sleutels in je handtas kunnen zien en er moet voldoende verlichting zijn, die ongenode personages op afstand houden.

Maar je wilt ook niet zo veel licht hebben, dat je merkt dat je elke keer dat je thuiskomt je wordt verblind. Het is gemakkelijk om de hoeveelheid licht, die je aan de voorkant van het huis nodig hebt te overschatten, dus houd rekening met het volgende:

Je bent buiten, dus er is al niet te veel aan omgevingslicht rondom je huis. Esthetisch gezien zal een te helder licht opvallen en zeker niet op een goede manier.

De veranda aan de voorkant is een overgangsruimte en net als een hal, wil je dat deze comfortabel verlicht is. Je wilt geen licht dat zo helder is dat het je ogen overbelast, waardoor het moeilijker is om te zien in het donker en dan weer moeilijk te zien als je eenmaal naar binnen bent gegaan.

Een fel licht betekent maar al te vaak dat er schittering is, wat ongemakkelijk is voor jou en jouw gasten. Een goed ontworpen armatuur geeft voldoende licht en schijnt niet te fel in de ogen. Met waterdichte inbouwspots LED is dit geen probleem. De spots zijn verkrijgbaar in verschillende IP-waarden, die allemaal staan voor een andere mate van waterdichtheid.

Het ontwerp van het licht bij de voordeur speelt een grote rol bij het creƫren van dat veilige, comfortabele licht. Hier zijn een paar andere dingen om op te letten.

Verspreid het licht

De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat je voldoende licht hebt zonder verblind te gaan, is om te zoeken naar een muurlamp voor buiten, die de lichtbron bedekt met een kap, een plaat of een zware verspreider. Je wilt geen ontwerp dat je direct in de lichtbron laat kijken (denk aan die ouderwetse nautische armaturen met doorzichtige bollen).

Bekijk tenslotte de lichtopbrengst van jouw licht bij de voordeur. Veel, zo niet de meeste, buitenverlichtingsarmaturen zijn verkrijgbaar in LED, met de helderheid gemeten in lumen. Door vertrouwd te raken met de Kelvin-kleurtemperatuur, lumens in vergelijking met Watt en CRI (kleurweergave-index), kunt je ervoor zorgen dat het niveau en het comfort van het licht bij de voordeur dat je kiest, precies datgene is waarnaar je op zoek bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *